Pääkirjoitus: Turvallisuutta edullisesti

Synkkä syksy on vääjäämättä monin tavoin edessä, vaikka päiväaikaan tällä ja mahdollisesti myös ensi viikolla paistatellaan historiallisessa lokakuun lämmössä.

Siis heijastimet esiin ettei syksystä tule traagista. Saman tien voi sitten lopettaa älypuhelimen selailun polkupyörää ajaessa ja suojatietä ylittäessä.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneet kokevat heijastinmuistutuksen olevan syksyllä tarpeen. Vain aniharvan mielestä heijastimen käytöstä – tai sen käyttämättömyydestä –  puhutaan liikaa.

Tämän viikon torstai on valtakunnallinen heijastinpäivä. Liikenneturvan aikaisempien seurantojen mukaan vain noin puolet jalankulkijoista varustautuu heijastimin pimeällä taajamassa liikkuessaan. Parannettavaa siis on yllin kyllin.

Pimeiden maantietaipaleiden lisäksi heijastin moninkertaistaa erottuvuuden myös taajamissa.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista noin joka kymmenes koki, ettei heijastimesta ole hyötyä valaistulla alueella.

Lähivaloilla ajettaessa heijastin näkyy kujitenkin jo noin 350 metrin päästä. Ilman heijastinta jalankulkija näkyy vasta noin 50 metrin päästä.

Vaikka pimeällä kuljettaisiinkin valaistulla alueella, valojen ja varjojen vuorottelu haastavat näkemistä. Jos olosuhteisiin lisätään syksyn sateet ja jalankulkijan tummat vaatteet niin vaara vaanii todella lähellä.

Kesäkuun alussa voimaan tulleessa tieliikennelaissa heijastinpykälä säilyi. Tieliikennelain mukaan "jalankulkijan on pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta."

Tämän pykälän uhmaamisesta ei tietenkään ole määritelty rangaistusta.

Niinpä puolet jalankulkijoista ei todennäköisesti edelleenkään laita heijastinta heilumaan, vaikka monessa kodissa niitä olisi tarjolla jopa kasapäin.

Eikä uuden muotiheijastimenkaan hankinta ole suuri investointi, etenkin jos se vähentää olennaisella tavalla vakavan vammautumisen vaaraa.

Ajattele nyt itseäsi – laita siis heijastin heilumaan yhtään arastelematta.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten pääkirjoitus

Kommentoi