Pääkirjoitus: Talvella ajetaan talvirenkailla

Vesa Valtonen

Pohdinta talvirenkainen käyttämisestä alkoi kun uusi tieliikennelaki tuli voimaan kesäkuun alussa.

Laki uudisti esimerkiksi ajonopeuksia, liikennemerkkejä ja rikemaksuja sekä kesä- ja talvirenkaiden vaihtamisen ajankohtia.

Ajoneuvon kuljettaja on nyt vastuussa siitä, että autossa on talviolosuhteissa talvirenkaat. Talvirenkaita on käytettävä 1.11.–31.3. välisenä aikana – jos sää tai keli sitä edellyttää.

Talvirenkaiden vaihtoaika määräytyy nyt siis kelin mukaisesti; aiemmin se oli kalenteriin sidottu.

Autoilijan vastuulla on tietenkin huolehtia, että renkaat ovat kelin mukaiset ja turvalliset. Talvirenkaita edellyttämä keli tarkoittaa nyt pientäkin tieosuutta, jossa on joko liukkauden mahdollisuus tai liukkautta.

Yksittäisissä tapauksissa lopulta liikenteenvalvoja voi määrittää, täyttävätkö olosuhteet talvirenkaiden käyttämisen vaatimat ehdot. Vakuutusehtoihinkin kannattaa nyt paneutua erityisellä huolella.

Ensimmäiset vaaran hetket olivat Vihdissä tarjolla varhain lauantaiaamuna silloilla kun lämpötila painui paikoitellen muutaman asteen nollan alapuolelle: musta jää vaani varomattomia tänä syksynä ensimmäisen kerran.

Talvirenkaiden käyttöaika pidentyy nyt kuukaudella molempiin suuntiin. Turvallisuus perustuu suuresti ennakointiin, jota uusi tieliikennelaki aikaisempaa vahvemmin edellyttääkin.

Jää, lumi ja pakkanen voivat muodostua hetkessä ongelmaksi, joten talvirenkaiden vaihtamisen oikea ajoitus on tärkeää. On väärää säästämistä lisätä stressiä ja siirtää renkaiden vaihtamista viime tippaan.

Vastuullisuutta on myös huolella varmistaa talvirenkaiden kunto. Talvirenkaissa urasyvyyden pitää olla vähintään kolme millimetriä. Siinä vaiheessa renkaiden turvallisuus ja suorituskyky ovat heikentyneet jo dramaattisesti.

Asennanko talvirenkaat vai enkö asenna? Pohdinta on aika lailla turha, sillä talviaikana kannattaa ajaa talvirenkailla – varmuuden vuoksi.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi