Pääkirjoitus: Turvaa helposti liikenteeseen

Vesa Valtonen

Ajaminen on nautinto ja turvallisuus kohdillaan kun asenne ja auto ovat kunnossa.

Syksyllä moni kuski siristelee silmiään pimeässä ja vastavalossa aivan turhaan: muutaman tovin uurastuksella auton sisätiloissa ikkunalasit muuttuvat olennaisesti turvallisemmiksi.

Turvavälien merkitystä on tähdennetty vuosikymmenet, mutta tieto ei kaikilla mene perille.

Hämärissä moni syyllistyy turhaan vaaran aiheuttamiseen kun ei osaa laittaa auton valoja asentoon, jossa myös takavalot palavat.

Nopeus pitäisi aina sovittaa olosuhteisiin – ja pystyä pysäyttämään ajoneuvo näkyvällä tieosuudella. Tässä on renkaillakin suuri merkitys.

Käyttöohjekirja kannattaa lukea ajan kanssa ja huolella, jotta mittariston kirkkauden säätämisestä valoisuuden mukaan tulee rutiinia. Uudemmissa ajoneuvoissa säätö on automaattista – jos toiminto on kytketty päälle.

Turhia heijastuksia saattavat aiheuttaa myös matkustajat näpelöimällä liian kirkkaalla näytöllä olevia älypuhelimiaan.

Kuljettajan vastuulla onkin huomauttaa matkustajille kännykän näytön himmentämisestä tai puhelimen kokonaan pois laittamisesta, jos se haittaa ajamista.

Valtavan suuri merkitys näkemiseen pimeällä on myös ajovaloumpioiden ulkopinnoilla. Mattaantuneiden umpioiden ulkopintojen kirkastamiseen on runsaasti edullisia ja nopeita keinoja teeseitse-ihmisille.

Sanomattakin on selvää, että puhdas sisäilmasuodatin nopeuttaa huurteen poistamista. Aamuhuuruja on sadekelillä matkustamossa tietysti vähemmän kun auton sisämatot ovat kuivat ja puhtaat.

Valot ovat tähän pimeään ja sateiseen vuodenaikaan avainasemassa. Kuljettajan vastuullahan on varmistaa, että omassa ajoneuvossa ovat valot asianmukaisessa kunnossa ja käytössä.

Kuitenkin vain 54 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista tiesi omien ajovalojen toiminnan ja säädöt.

Merkki- ja mallikohtainen vaihtelu voi olla suurtakin, joten uutta autoa tai vuokra- tai lainapeliä käyttöön otettaessa on olennaista tutustua muiden auton ominaisuuksien ohella myös valotoimintoihin.

Turvallisesti liikenteeseen. Aina. Aikaa on kaikilla yhtä paljon.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi