Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hyvinvointia ja pahoinvointia

Vihtiläiset ovat kunnanvaltuuston käsittelyyn menevän viime vuoden hyvinvointikertomuksen mukaan keskiarvoja terveempiä.

Uhkakuvia on kuitenkin runsaasti ja koronavuoden takia kuluvan vuoden tuloksia voi vain arvailla.

Vihdissä on lukuisia hyvinvoinnin edistämisen ja palvelujärjestelmän vahvuuksia ja voimavaroja.

Nämä ovat avainasemassa lähivuosien talousrunkoa valtuustossa hyväksyttäessä – erityisesti nyt taloudellisesti vaikeina aikoina.

Vahvuuksia kannattaa aina vahvistaa ja heikkouksia poistaa. Tämä ei ilmaista, mutta tuottaa suurella varmuudella panoksia suurempia tuloksia.

Hyvinvointiraportin mukaan Vihdissä kuntalaisten osallisuus ja aktiivisuus on vahvaa.

Lääkäripalvelujen ja suun terveydenhuollon palvelujen saatavuus on vertailujen mukaan ollut erittäin hyvällä tasolla – ainakin ennen korona-aikaa.

Ikäihmisten palvelurakenne on vertailujen mukaan valtakunnallisten suositusten tasolla, mutta vihtiläisten ikärakenne alkaa olla haastava; Vihdin väestö vanhenee valtakunnan kahdeksanneksi nopeinta vauhtia.

Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on kunnanvaltuustolle annettavan selvityksen mukaan toimiva organisaatio.

Kunnan ja perusturvakuntayhtymä Karviaisen välinen yhteistyö on tiivistynyt. Peruspalvelujen järjestämisessä ja ennaltaehkäisevässä toiminnassa on nyt toimiva organisaatio.

Hyvinvoinnin edistäminen ja palvelujärjestelmän kehittäminen vaativat erityisesti nyt kykyä nähdä tulevaisuuteen.

Nyt on panostettava kunnan palveluiden ja sosiaali- ja terveystoimen palveluiden yhteensovittamiseen ja ennaltaehkäisevän työn vahvistamiseen, sillä sosiaali- ja terveyspalveluiden itsehallintoalueen toiminnan käynnistyessä päätösten tekeminen vihtiläisten hyväksi on muiden kuin vihtiläisten käsissä.

Suuri merkitys onkin itsehallintoalueen hallintoon valittavien vihtiläisten neuvottelukyvyillä ja arvovallalla.

Marraskuun yhdeksäntenä päivänä pidettävä kunnanvaltuuston kokous on kuntalaisten hyvinvoinnin ja Vihdin houkuttelevuuden kannalta keskeinen valtuuston kokous.

Nyt on valittava suunta. Korjaaminen on aina kalliimpaa kuin oikein tekeminen.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja