Tuumittua: Keikkamuistojen tärvelijä

Maija-Liisa Nyman

Heinäkuinen Tukholma vuonna 2018. Aurinko porottaa kirkkaasti ja kuumasti. Hihattomassa mekossakin tulee hiki.

Metroa korjataan ja joudumme etsimään kiertoreitin. Kaduilla on rauhallista, kaupunkilaiset ovat kaikonneet rannoille ja lomakohteisiinsa.

Kunnes äkkiä katu onkin täynnä. Joka kadunkulmasta ilmestyy lisää ihmisiä. Kaikki kulkevat samaan suuntaan: kohti Friends Areenaa.

Areenalla on vielä kuumempi kuin ulkona. Ilma seisoo ja tuntuu siltä kuin olisi saunassa tuhansien ihmisten kanssa. Tunnelma on kuitenkin hyvä ja paranee entisestään, kun illan megatähti pääsee lavalle. Tänä kesäiltana Tukholmassa konsertoi Ed Sheeran.

Sheeran esiintyy rennon oloisena. Hän kehottaa porukkaa laulamaan mukana. Hän väittää, että kaikki osaavat laulaa – oikein tai hyvin laulaminen on sitten eri asia.

Nuoteista ja tahdeista ja sanoituksista viis, minäkin laulelen, vaikka yleensä laulan vain yksinäni autossa. Toivon vain, ettei loilotukseni ikuistu kenenkään lähellä seisovan videoklippiiin ja pilaa hänen keikkamuistojaan. Siinä hetkessä kuitenkin uskon saavani laulaa, osaavani laulaa.

Tänä syksynä olen kuullut kahdenkin kuvataiteilijan sanovan, että kaikki osaavat piirtää.

Voisin lisätä, että kaikki osaavat myös kirjoittaa.

Olen opiskellut kirjoittamista, harrastanut kirjoittamista ja tehnyt sitä nyt vuosikaudet työkseni. Olen innokas kielipoliisi ja editoija – mutta vain painetun sanan kohdalla. Toimittajan ja kustannustoimittajan tehtävä on kantaa huolta pilkuista, kongruenssista, aikamuodoista. Kaikki muut: antaa palaa! Kynät sauhuamaan ja näppäimistöt kuumiksi ja kirjoittamaan päiväkirjamerkintöjä, kirjeitä, tarinoita, mitä tahansa.

Laulaminen, piirtäminen ja kirjoittaminen ovat kaikki tapoja ilmaista itseä, purkaa tuntoja, nauttia olemisestaan. Ei ole pakko tulla ammattilaiseksi ja silti voi saada paljonkin irti tekemisestä.

Keskimmäinen lapseni laulaa paljon. Kun hän on hyvällä tuulella, kun hän keskittyy koulutöihin, kun hän pelailee – kuuluu lauleskelua tai hyräilyä.

Siitä tulee itsellenikin hyvä mieli. Laulusta kuulen, että hän on kotona ja voi hyvin.

Usein hän laulaa Ed Sheeranin kappaleita. Ja silloin tällöin nykyään yhdyn hänen lauluunsa. Meistä kumpikaan ei osaa kunnolla sanoja – mutta se ei haittaa, keksitään omia.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Kommentoi