Pääkirjoitus: Jo se nyt on kumma!

Vesa Valtonen

Vihdin sijainti pääkaupungin kehällä on monessa suhteessa otollinen kasvun alue. Tämä taitaa koskea myös koronavirusta.

Vihdin naapuripitäjissä Espoossa ja Kirkkonummella koronaan sairastuneiden määrä suhteessa väkilukuun on huomattavasti korkeampi kuin Vihdissä.

Vihdissä on THL:n keskiviikkoisten tilastojen mukaan ollut yksi varmistettu koronatapaus 479 asukasta kohti. Varmistettuja koronatartuntoja oli Vihdissä ollut 61.

Karkkilassa asukkaita on 8 700 ja varmistettuja koronatartuntoja oli ollut yhdeksän eli yksi varmistettu tartunta 978 asukasta kohti. Lohjan suhdeluku oli 548, Kirkkonummen 244 ja Espoon 147.

Toistaiseksi näyttäisi siis siltä, että mitä lähempänä pääkaupungin ydintä ollaan niin sitä enemmän koronatartuntoja on suhteessa väkilukuun.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen jäsenkuntien Karkkilan ja Vihdin ero on erittäin suuri koronatartuntojen suhteen, Vihdissä siis kaksinkertainen suhteessa väkilukuun.

Selityksiä on kaiketi paljon, mutta ytimessä saattavat olla työssäkäyntialueet, harrastustoiminta ja hauskanpito. Tartuntaketjuista ja niiden alkuperästä saataneen aikanaan yhteenvedot.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alue on nyt koronatartuntojen suhteen kiihtymisvaiheessa – samoin Karviaisen alue.

Tiistaisen tilannekatsauksen mukaan Karviaisen alueella oli paljastunut viikon aikana peräti yhdeksän uutta koronatartuntaa. Se on valitettavasti koronaepidemian ajan korkeimpia viikkolukuja.

Myös altistuneiden määrä on ollut melkoisessa nousussa. Kaiken lisäksi tartuntalähde on ollut useissa tapauksissa epäselvä.

Nyt jos milloin on ryhtiliikkeen aika. Siihen kuuluvat perusasioina turvavälit, huolellinen käsihygienia ja suojamaskien käyttäminen. Toki osalla kasvomaskin käyttäminen ei ole terveydellisistä syistä mahdollista.

Nyt ei todellakaan ole vähättelyn aika. Jo se nyt on kumma jos ei edes oma terveys kiinnosta, muista puhumattakaan. Kasvomaskin käyttämisessä ja käsien pesemisessä ei ole mitään hävettävää.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi