Tuumittua: Suojatiellä kuolema voi olla sekunnin päässä

Vesa Valtonen

Jalankulkijat ilman heijastinta, hämärää ja märkää ja kuljettajan huomio ihan jossain muualla kuin ydintehtävässään.

Tämän kun vielä yhdistetään Asemantiellä Väinämöisentien liittymän kohdalla oleva ajoittain toimivalla sinivilkkuvalolla varustettu suojatie niin yhtälö on karmaiseva.

Todellisia läheltä piti -tilanteita juuri tuossa muuntamon vieressä olevalla suojatiellä on kaiketi päivittäin – etenkin Nummelan keskustan suuntaan ajettaessa.

Selityksiä tämän vaaran paikan rakentamiselle on sen valmistumisesta lähtien esitetty kaikenlaisia, aina kaavallisista rajoitteista alkaen.

Selitykset ovat selityksiä. Joko muuntamo täytyy siirtää muualle tai sitten täytyy tehdä se kaavamuutos/maanhankinta, jotta Nummelan vaarallisin suojatie saadaan turvallisemmaksi.

Liikenne tuolla rautatien alittavalla kevyen liikenteen väylällä on ajoittain varsin vilkasta.

Rautatiekiskoilla seikkailleet kansalaiset saatiin siis tunnelin kautta kulkemaan, mutta kulkeminen Naaranpajuntieltä Asemantielle ei tullut käytännössä juurikaan turvallisemmaksi, ehkä jopa päin vastoin.

Pitääkö jotain traagista tapahtua ennen kuin tuo suoranainen ansa korjataan. Kyse ei ole suuresta summasta jos sitä vertaa ihmisen hengen tai pysyvän vamman jättämän loukkaantumisen hintaan.

Toinen vaarallinen suojatie Nummelassa on Vihdintien ja valtatien 25:n liikennevalojen tuntumassa oleva suojatie. Suojatien eteen pysähtynyttä autoa ei saa ohittaa pysähtymättä!

Ei missään muuallakaan. Ei myöskään esimerkiksi Meritiellä, jossa hyvin vaarallinen suojatie on järkyttävän törkeiden autoilijoiden takia Pisteen liikenneympyrän tuntumassa.

Oman vaaran mausteensa tälle suojatielle tuovat pyöräilijät, joilla on omasta mielestään vain oikeuksia.

Neljäskin paljon tykytyksiä aiheuttava suojatie Nummelassa on. Se on Lohjantiellä kohdassa, jossa koululaiset kirmaavat kouluun ja erityisesti kotiin Lohjantien yli.

"Taitavimmat" ylittävät tämän suojatien jopoillaan hujauttaen älypuhelimensa näyttöä tuijottaen. Ilman pyöräilykypärää totta kai.

Heijastimilla, heijastavilla asusteilla ja asianmukaisilla polkupyörän etu- ja takavaloilla varustautuneita kulkijoita on aamu- ja iltahämärissä ilahduttavan paljon.

He ovat todellisia esimerkkejä. He luovat turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta kaikille. Ihan kaikille. Olisipa se aika himmeätä jos turvallisuudesta kevytliikenteessä tulisi muoti-ilmiö.

Kommentoi