Pääkirjoitus: Kiitosten aika on nyt

Vesa Valtonen

Vihtiläiset sadat yhdistykset ja muut vapaaehtoista työtä tekevät toimijat ovat nyt koronarajoitusten takia stop-tilassa.

Kaikkien vihtiläisten etu on se, että mitään ylimääräistä ei hääräillä, vaan kontaktit rajoitetaan minimiin tartuntojen leviämisen vähentämiseksi.

Tänä vuonna erityisesti koronarajoitusten aikana on paljastunut se valtava työmäärä, joka Vihdissä tehdään vapaaehtoisvoimin kaikenikäisten hyvinvoinnin hyväksi.

Toiminnan rajoitusten aikana niin keväällä kuin nytkin moni jää vaille harrastuksiaan ja tärkeitä sosiaalisia kontakteja.

Laakereilleen ei kannata jäädä valittamaan, sillä poikkeavat olot ovat synnyttäneet ja synnyttävät edelleen uudenlaisia auttamisen ja harrastamisen muotoja.

Moni on löytänyt itselleen aikaisemmin jopa etäiseksi jääneen harrastuksen liikunnan.

Korona-aikanakin se on turvallista jos pitää riittävää etäisyyttä muihin sekä heijastimia. Vihdin kevyen liikenteen väylien, polkujen ja kuntoportaiden arvo onkin noussut tänä vuonna merkittävästi.

Lähes kaikenikäiset ovat kuluneen vuoden aikana oppineet tekemään myös etänä monenlaisia asioita – ja nauttineet niistä. Esimerkiksi liikuntayritysten porukat ovat keksineet kaikenlaista etätehokasta ja etähauskaa.

Elämän raiteilta suistumisen vaara kuitenkin vaanii monella näinä aikoina, joina tutut turvaverkot eivät ole yhtä hyvät kuin aikaisemmin.

Nyt on nöyrien ja suurten kiitosten aika kaikesta siitä mitä vihtiläiset ovat toisensa hyväksi kuluneen vaikean vuoden aikana tehneet – tai mitä tulevat vielä tekemään.

Paras joulukuinen lahja kaikille on noudattaa annettuja ohjeita ja välttää kaikkien koronariskien ottamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on jo antanut monenlaisia jouluisia turvavinkkejä.

Suvun yhteisen jouluaterian voi jakaa etäyhteyksin, porukalla voi pitää joululauluillan verkossa, äänestää parhaan konvehdin – ja myös kokoontua uudenvuoden vastaanotolle.

Tautihan ei Vihdistäkään katoa 18.12. mennessä. Uusia jopa jyrkempiä keinoja otetaan varmasti käyttöön mikäli koronakuri ei pian palaudu!

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi