Pääkirjoitus: Hälytys on nyt annettu

Vesa Valtonen

Lasten ja nuorten kestävyyskunto on heikentynyt edelleen tiistaina julkistettujen mittaustulosten mukaan.

Erityisesti viidesluokkalaisten kestävyyskunto on laskenut tasaisesti siitä lähtien, kun valtakunnalliset mittaukset aloitettiin neljä vuotta sitten.

Mittauksiin osallistuvat vuosittain käytännössä kaikki Suomen viides- ja kahdeksasluokkalaiset.

Tänä syksynä esimerkiksi viivajuoksussa viidesluokkalaisista tytöistä 41 prosenttia juoksi korkeintaan hieman yli kolme minuuttia eli 460 metriä ja pojista 45 prosenttia korkeintaan neljä minuuttia eli 580 metriä.

Viivajuoksussa oppilas juoksee 20 minuutin matkaa edestakaisin määrätyssä kiihtyvässä tahdissa.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnan Vihdin nuoret tuskin ovat kestävyyskunnoltaan keskimäärin merkittävästi parempia, vaikka on pitäjässä on erittäin monipuoliset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa, urheilua ja huippu-urheilua. Kaikki eivät liiku.

Uudellamaalla viidesluokkalaisten tuloksissa on joitakin tuloksia alle koko maan keskiarvon, mutta muuten tulokset ovat joko koko maan keskitasolla tai sen yli.

Kahdeksasluokkalaisten tulokset ovat Uudellamaalla pääosin sentään koko maan keskiarvoa parempia.

Tulokset ovat hälyttäviä. Kyseessä ei ole hetkellinen kestävyyskunnon notkahdus, sillä suuntaus on tulosten mukaan ollut jatkuva.

UKK-instituutin asiantuntijoiden mukaan huono kestävyyskunto on riskitekijä samalla tavalla kuin kohonnut kolesteroli, pielessä oleva verenpaine tai tupakointi.

Liikkuvuustulokset kuvaavat käytännössä istuvan elämäntavan ja liian yksipuolisen liikkumisen aiheuttamia haasteita.

Ennen oli ennen ja nyt on nyt, mutta aikaisempaa helpompaan elämään tottumisella on ollut selkeät seuraukset.

Tulevaisuuden terveydentilan lisäksi kestävyyskunnolla on tutkimusten tulosten mukaan merkitystä koululaisen arjessa; jaksaako arjessa ja riittääkö energiaa vapaa-ajan viettoon vielä stressaavamman päivänkin jälkeen.

Vaikutukset voisivat olla merkittävät jos nuori vaihtaisi päivittäin edes yhden netissä roikutun tunnin ulkoiluun, tai peräti liikuntaan. Siihen ei halleja tarvita.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi