Pääkirjoitus Taustapeiliin pitää katsoa

Kinkut ja kalkkunat alkavat nyt olla paistettuja ja joulun valmistelut muutenkin finaalivaiheessa.

Ympärillä vaanii kuitenkin toinen aalto koronaviruksesta, joka on piinannut lähellä ja kaukana maaliskuusta alkaen.

Nyt on hyvä hetki katsoa taustapeiliin – teinkö kuluneen vuoden aikana kaiken mahdollisen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi?

Harvalla on täysin puhdas omatunto. Niinpä nyt ollaan tilanteessa, jossa korona-aalto jyllää seudulla – ja kolmatta odotetaan pelonsekaisin tuntein, vaikka rokotukset ovat pian alkamassa.

Suositukset sekä kokoontumisten ja harrastamisten rajoitukset ovat olleet kohtalaisen laajoja. Osa on ollut tästä kovastikin käärmeissään.

Nyt joulun pyhinä on varmasti aikaa pohtia ajatustensa suuntaa: onko kaikki ollut välttämättömän tarpeellista, voinko vastaisuudessa harrastaa jotain muuta?

Ihmiselämän arvon rinnalla pienillä, vaikkakin viikkojen tai kuukausien pituisilla harrasteuhrauksilla voi olla massiivinen vaikutus koronaviruksen kukistamisessa.

Monet menestystarinat on kautta historian luotu kepeillä ja porkkanoilla.

Koronavuonna on tarvittu keppiä, useaan otteeseen. Jälkikäteen on helppo sanoa, että enemmänkin olisi tarvittu.

Heti kun porkkanaa annettiin alkukesästä niin käynnistyi päivä- ja yöaikainen bailaaminen kaiken maailman koronapesäkkeissä. Tulosta ei ollut vaikea ennustaa.

Runsaan 29 000 asukkaan Vihdissä oli viikkoa ennen joulua ollut runsaat 130 varmistettua koronatartuntaa.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen toisessa jäsenkunnassa, vajaan 9 000 asukkaan Karkkilassa varmistettuja tartuntoja oli ollut 25. Mistä tämä suhteellinen suuri ero lopulta johtuu?

Koulujen joululomasta voi tällä kerralla olla valtava hyöty mikäli suosituksia ja rajoituksia matkustamisesta ja kokoontumisesta todellakin noudatetaan.

Runsaan viikon päästä vaihtuu vuosi. Vihdissä se vaihtuu ilman ruudinkatkuisia suuria vihtiläisten kiltojen ilotulituksia.

Tämänkin kanssa pystyy elämään – samoin kuin koronavuoden joulun kanssa. Tarvitaan vain aitoa joulumieltä ja joustavaa asennetta.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat