Pääkirjoitus: Työrauha auraajille

Vesa Valtonen

Nyt sitä lunta on. Useiden vähälumisten talvien jälkeen lumilapiot ovat viuhuneet ja lumikolilla on työnnelty raskaitakin taakkoja.

Loppuviikolle luvattujen kovien pakkasten takia lumisista olosuhteista voitaneen Vihdissä nauttia pidempäänkin.

Vihdin kunnan verkkosivuilla olevien ohjeistusten mukaan kiinteistön omistajien velvollisuutena on tarvittaessa poistaa kadun vierelle kertyneet lumivallit, samoin aurauksessa tontille johtavien teiden liittymiin kertyneet lumet. Tonttiliittymän kunnossapito kuuluu kiinteistölle.

Kiinteistöjen kunnossapito ei saa vaikeuttaa kadun talvikunnossapitoa ja kiinteistöjen lumia ei saa tuoda katu-alueelle eikä katujen näkemäalueille.

Ympäristöviranomainen voikin määrätä tontinomistajan poistamaan lumet tapauksissa ja määrätä suorittamaan kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuutensa.

Lumenauraajat ovat nyt tehneet pitkää päivää. Vihdissä kunnan hoitovastuulla olevilla liikennealueilla on selkeät aurauksen ja liukkaudentorjunnan luokitukset. Ne perustuvat muun muassa liikennemääriin.

Ykkösluokan ja kakkosluokan kaduilla auraukset alkavat kun irtolunta on keskimäärin viisi senttiä. Kolmosluokassa aurausten starttikynnys on seitsemän lumisenttiä.

Ensimmäisen ja toisen luokan katujen pitää hoitoluokituksen mukaan kuitenkin olla henkilöautolla ajettavassa kunnossa.

Auraukset pyritään kunnan ylläpitämillä ykkösluokan liikennealueilla tekemään niin, että pinnat ovat aurattuina aamukuuteen mennessä.

Esimakua talven lumimyräkistä saatiin maanantaina, mutta tiistaina lunta alkoikin sitten tulla lähes poikkeuksellisen runsaasti.

Lumenauraajien työtä voivat hankaloittaa merkittävästikin katujen varsille pitkäksi aikaa parkkeeratut ajoneuvot. Isojen vallien kasaantumisesta ajoneuvon ympärille voi ajoneuvon omistaja syyttää vain itseään.

Isot lumikasat voivat vuosien tauon jälkeen houkutella lapsia vaarallisiin leikkeihin kuten pulkkailuun ajoradoille ja käytävien ja luolien kaivamiseen.

Pelisäännöt pitää tehdä lapsille selviksi eikä jättää lapsia valvomatta lumileikkeihinkään.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi