Tuumittua: Säkkikaupalla lahjoja, tonnikaupalla joulumieltä

Maija-Liisa Nyman

"Ihan mieletön määrä – niin paljon, ettei sitä osaa edes laskea”, naurahti Vihdin Nuorkauppakamarin Joonas Kairajärvi maanantaina aamupäivästä. Hän tuuletti Karviaisen Kympin pihassa iloisena ja ylpeänä.

Nuorkauppakamarilaiset olivat tuomassa perinteiseen Joulupuu-keräykseen lahjoitettuja lahjoja Karviaiselle – operaatio jossa tarvittiin aika monta muovisäkkiä, kaksi pakettiautoa ja useampia käsipareja.

Lahjoja nimittäin kertyi tänä vuonna ennätysmäärä, pitkälti päälle tuhat pakettia.

Ympäri Suomen nuorkauppakamarit järjestävät Joulupuu-keräyksiä, joissa kerätään lahjoja lapsille ja nuorille, jotka muuten jäisivät ilman joulupukin tuomisia. Vihdissä ja Karkkilassa keräys toteutetaan yhteistyössä Perusturvakuntayhtymä Karviaisen kanssa. Karviaisella on tietoa avun tarvitsijoista ja mahdollisuuksia toimittaa paketit perille.

Vihdin Nuorkauppakamari järjesti tänä vuonna Joulupuu-keräyksen neljännentoista kerran. Järjestelyt sujuvat siis jo rutiinilla ja hyväntekeväisyysprojekti lienee myös suurimmalle osalle vihtiläisistä tuttu – ihan tällaista vuotta ei kuitenkaan ole koskaan ennen ollut.

Koronapandemia on aiheuttanut monenlaista hätää ja huolta: taloudellisia vaikeuksia, työttömyyttä, karanteeneja, etätyöahdistusta, yksinäisyyttä.

Kaikki tämä saattaisi näkyä tietysti myös mahdollisten lahjoittajien kiristyvinä kukkaronnyöreinä. Näin ei kuitenkaan käynyt. Päinvastoin. Vihtiläiset ja karkkilalaiset ovat halunneet auttaa ja tukea, tänä vuonna erityisesti.

Keräyksessä on hyvää sekin, että siihen voi osallistua jokainen oman halunsa ja kykynsä mukaan. Lahjojenhan ei tarvitse olla suuria, sillä pienikin lahja on parempi kuin ei lahjaa ollenkaan. Ja lapselle yhtä mieleinen voi olla parin euron kuin monen kymmenen euronkin hintainen tavara.

Kaikki lahjan tarvisijat ovat edellisvuosinakin pakettinsa Joulupuu-keräyksestä saaneet. Lahjoja on tullut keräykseen edellisvuosina reilusti yli minimitavoitteen, mutta tänä vuonna tavoite ylittyi harvinaisen kirkkaasti: lahjoja kaipaavia lapsia oli listattu 395 ja paketteja tuli lähes kolminkertainen määrä.

Tästä ei voi olla kuin iloinen ja ylpeä kuten Joonas Kairajärvi. Tämä tuo myös lämmintä joulumieltä – toivottavasti sekä lahjojen antajille että saajille.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Kommentoi