Pääkirjoitus: Maskittomuus loppuu nyt

Vesa Valtonen

Pääkaupunkiseutu linjasi uusista keinoista koronaepidemian hillitsemiseksi. Suositus kasvomaskien käyttämisestä työpaikalla sekä ehdotus velvoittavasta määräyksestä maskien käytölle yleisötilaisuuksissa annettiin keskiviikkona.

Tavoitteena on, että paikallisilla ja alueellisilla keinoilla onnistutaan hillitsemään epidemian leviämistä ja tuetaan samalla yhteiskunnan pysymistä auki.

Se ei onnistu elleivät kansalaiset ymmärrä tilanteen vakavuutta ja ryhdy nyt käyttämään kasvomaskeja kaikkialla.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan aina julkisessa liikenteessä, julkisissa tiloissa kuten kaupoissa ja kauppakeskuksissa ja tapahtumissa kaikille yli 15-vuotiaille.

Lisäksi maskin käyttöä suositellaan toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä.

Koordinaatioryhmän uuden linjauksen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan myös kaikilla työpaikoilla erityisesti tilanteissa, jossa ihmiset laajemmin tapaavat toisiaan.

Ryhmä suosittelee myös, että vanhemmat käyttävät kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien, HUS:n ja THL:n mukaan olisi perusteltua antaa jo lokakuun aikana uusi velvoittava määräys siitä, että yli 20 hengen yleisötilaisuuksia sisä- ja ulkotiloissa voidaan järjestää vain siinä tapauksessa, että edellytetään kaikkien käyttävän maskia koko ajan, ja että vain puolet tapahtumatilan paikkamäärästä on käytössä.

Nyt tarvittaisiin yhden kunnan suositusta vahvempi velvoittava määräys koko pääkaupunkiseudulle marraskuun loppuun. Virallisen päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Suositus yli 20 hengen yksityistilaisuuksien perumisesta on jo alkanut purra. Vihdissäkin on jo esimerkiksi syyskokouksia siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Keväällä opittiin koronasta paljon, mutta koronakurin höllyttyä tilanne muuttui aikaisempaa synkemmäksi.

Siis maskit kasvoille ja liikkuminen yleisissä tiloissa minimiin.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi