Tuumittua: Vihti on pärjännyt ilman isä Aurinkoista?

Vesa Valtonen

Vanhat suomalaiset osakomedialliset televisiosarjat – aikansa ilmiökuvitukset – ovat alkaneet jälleen kasvattaa suosiotaan. Ovat kaiken lisäksi edullisesti tarjoiltua perinnehupia televisiokanavilla ainakin varttuneemmalle väelle.

Yksi sellainen on Hyvien ihmisten kylä, joka oli alun perin yhdeksänosainen draamasarja. Se esitettiin ensimmäisen kerran televisiossa vuonna 1993.

Vuoteen 1980 sijoittuva sarja kuvattiin Kankaankylässä ja Alahärmässä. Murre ja ilmaisu ovat vahvoja, persoonat värikkäitä. Eletään vahvasti tasavallan presidentti Urho Kekkosen aikaa.

Kunnallisvaalit ovat lähestymässä. Aulis Rosendahlin näyttelemä "isä "Aurinkoinen", kunnanvaltuuston puheenjohtaja Väinö Mäntynen aloittelee lääkärin puolisona vaalikampanjaansa.

Kirvelevänä piikkinä lihaksistossa on saman puolueen ääniharava ja joojooehkämies, joka luotettavan tahon mukaan aikoo syrjäyttää Aurinkoisen.

Napamies on pulassa, mutta vaimo neuvoo nokkelasti: "Järjestä kylältä yksi tai kaksi hänen äänistään kilpailevaa ehdokasta niin ongelma poistuu!" Vinkistä toimeen ryhtyy hän.

Oman reviirin säilyminen ei taida olla pieni asia.

Aurinkoinen majailee paljon kunnanjohtajan huoneessa ja käyttää kunnanjohtajaa mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Yhtymäkohtia Vihtiin vuonna 1980 – tai myöhemmin? Eipä taida olla...

Vihti on ollut ainakin 40 vuotta ilman isä tai äiti Aurinkoista, joka junailee kaiken, valitsee puhujat juhlallisempiin hetkiin ja tekee vaimonsakin tyytyväisenä pitämiseksi mitä erilaisimpia kunnallisia hankintoja?

Kunnallisvaaleihin valmistautuminen vuonna 1980 ja vuodelle 2021 taitavat kuitenkin olla perusrakenteeltaan osin samantyyppisiä.

Ehdokkaita haalitaan ja ehdokkaiden soveltuvuutta arvioidaan. Tavoitteena on mahdollisimman hyvä vaalimenestys.

Onko oma äänimäärä tärkeämpi kuin valtuustoryhmän saama vaalimenestys? Siintääkö takaraivossa jo kunnanhallituksen jäsenyyskin, muista tärkeiksi koetuista vaikuttajapaikoista puhumattakaan? Oman reviirin säilyminen ei taida vieläkään olla pieni asia.

Uusien ja vanhojen äänestäjien pitäminen tyytyväisenä alkaa jälleen nousta nupulle, sillä kuntavaaleihin on aikaa enää puolisen vuotta.

Jutellaan äänestäjien kanssa niitä ja näitä, ollaan esillä ja tepastellaan morjestelemassa sikäli kun koronaa vältellen pystytään.

Yksi uusi piirre kampanjoinnissa nyt kuitenkin on: ehdokkaan mairea hymy ei nyt marketissa näy kasvomaskin takaa.

Kommentoi