Pääkirjoitus: Nyt täytyy uskaltaa

Vesa Valtonen

Kunnan talous ei peruskuntalaista paljoa kiinnosta, mutta säästöjen ja karsintojen koittaessa alkaa marina kun tuttu ja turvallinen arki järkkyy.

Yleinen taloustilanne kunnissa oli jo ennestään vaikea, ja keväällä koronan takia sekä Vihdin kunnan että koko Suomen kuntakentän talousnäkymät heikkenivät entisestään.

Vihdin kunnan talouden tasapainottamisesityksen mukaan talouden sopeutustarve vuosille 2021-2023 on yli 43 miljoonaa euroa.

Vihtiläisillä oli jälleen kerran mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteensa.

Kuntalaiskyselyä taloustilanteesta ja palveluiden järjestämisestä markkinoitiin laajasti, ja siihen oli riittävästi aikaa vastata. Kysely sulkeutui viime viikonloppuna.

Kyselyn tuloksia eli kuntalaisten ideoita on luvattu käsitellä ja punnita huolellisesti.

Seuraavien viikkojen aikana pohditaan virkamiestyönä ja lautakunnissa edullisia ja tietysti myös uusia tapoja vihtiläisten palveluiden järjestämiseksi.

Aikaa ei ole enää paljoa, sillä päivitetty tasapainotusohjelma ja lopulliset toimenpide-ehdotukset tulevat päätöksentekoon kunnanhallitukseen 26.10. ja lopulliset päätökset tehdään kunnanvaltuuston kokouksessa 9.11.

Valmistautuminen kevään kuntavaaleihin on jo hyvässä vauhdissa. Ehdokkaita haalitaan, teemoja pohditaan ja vaalibudjetteja suunnitellaan.

Vihdin kunnan ensi vuoden budjettikokous on marraskuun alkupuolella. Siitä on kuntavaalien ennakkoäänestyksen alkamiseen melko tarkalleen viisi kuukautta.

Nyt pitää tehdä talouden tervehdyttämisen raskaatkin päätökset miettimättä menestystä seuraavissa kuntavaaleissa.

Äänestäjäthän ovat valinneet kunnanvaltuuston, jonka tärkein tehtävä edellytysten luominen eli talousasioista päättäminen.

Siinä ei pitäisi olla nokittelulle eikä kyläpolitikoinnille sijaa. Budjettisyksystä on tulossa rankka, mutta Vihdin tilanne ei ole lainkaan ainutlaatuinen.

Nyt täytyy uskaltaa nähdä parempi tulevaisuus.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi