TUUMITTUA: Yksi onnellinen päivä tammikuussa

Maija-Liisa Nyman

Vihdin kirkonmäki. Kaunis ja kylmä tammikuinen talvipäivä. Niin paljon pakkasta, että jännittää, kuinka moni auto jättää käynnistymättä.

Aurinko paistaa. Ulkona kimaltavat kuuraiset puiden oksat, sisällä kirkossa hehkuu kattokruunujen kulta. Keskitalven valo siivilöityy sisään yllättävän lämpimänä.

Menin naimisiin aika tarkalleen kuusitoista vuotta sitten Vihdin kirkossa. Nykyinen kirkkoherra Pekka Valkeapää vihki, kanttori Martti Kilpeläinen soitti.

Jos nyt olisin menossa naimisiin, järjestäisin varmaankin aika toisenlaisen hääjuhlan kuin tuolloin. Aikaa on kulunut, maku on muuttunut ja elämäntilanne se vasta muuttunut onkin.

Kaikkia silloisia häävieraita ei enää ole. Kaikkien kanssa ei enää olla yhtä paljon tekemisissä. Toisaalta elämään on tullut uusia läheisiä – ja paljon lapsia: jälkikasvua on syntynyt paitsi itselle myös monelle ystävälle ja sukulaiselle.

Vaikka nyt tekisin toisin, oli päivä silloin täydellinen. Mitään en siitä muuttaisi.

Ja siihen kai moni hääjuhlia järjestäessään juuri pyrkiikin: täydellisyyteen.

Itse en aloittanut häiden valmistelua vuosikausia etukäteen enkä tunnusta olleeni suuremmanpuoleinen monsterimorsiankaan. Oli hääpäivässä silti miettimistä.

Avioliiton voi toki solmia vaikka ruokatunnilla maistraatissa tavallisissa arkivaatteissaan ja tilaisuutta sen kummemmin juhlistamatta. Sekin pitää silti valita, sopia ja varata. Miettiä, kutsutaanko joku tuttu todistamaan ja ikuistaako joku hetken.

Perinteinen kirkollinen vihkiminen ja sitä seuraava hääjuhla vaativat jo enemmän miettimistä. Vieraslista ja kutsukortit. Häämarssi. Juhlapaikka, koristeet ja kukat. Ruoka, juotavat. Kampaus ja meikki, puvut ja kengät.

Ymmärränkin siis heitä, jotka ahdistuvat häiden alla. Niin paljon on päättämistä, tekemistä ja muistamista. Mielipiteitä ja vaatimuksia saattaa tulla muiltakin kuin morsiamelta ja sulhaselta.

Ahdistuneiden kannattaa kuitenkin muistaa yksi asia: se miksi naimisiin mennään. Kuudentoista vuoden kokemuksella voin sanoa, että täydellisiä päiviä tulee vielä hääpäivän jälkeenkin. Onni ja rakkaus ovat osa myös arkea.

Kommentoi