PÄÄKIRJOITUS: Historiallinen nuorten juhla

Vesa Valtonen

Kulunut viikko oli vihtiläisen sivistyksen juhla: torstaina oli kulunut 150 vuotta siitä kun Vihtiin päätettiin perustaa kunnallinen koululaitos.

Juhlapäivänä vihittiin käyttöön kirkonkylässä uuden koulukeskuksen tilat, jotka samalla saivat uuden nimen. Campus siirtyi rakennusaikaisena nimenä historiaan ja tilalle tuli VIHKO.

Kirkonkylän uusi liikuntahalli oli juhlassa täynnä lapsia ja nuoria. Mukana oli myös muutamia kymmeniä kutsuvieraita.

Kunnanjohtaja Erkki Eerolan julkistaessa kirkonkylän koulu- ja kulttuurikeskuksen virallisen nimen olivat suosionosoitukset valtavat.

Nimivalinta on onnistunut, sillä VIHKO oli nimenä selkeästi mieluinen modernien tilojen ensisijaisille käyttäjille!

Tilojen vihkiäisjuhla oli eriomainen osoitus vihtiläisten lasten ja nuorten sekä heidän opettajiensa kyvyistä luoda ikimuistoista juhlaohjelmaa.

Perinteiset jäykät puheet oli siirretty historiaan. Niiden tilalla oli tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen vuolaita videokiitoksia kaikille vihtiläisille ja koulun oppilaan Paula Jordmanin raikas juhlapuhe.

Siinä puheessa paljastui nuoren ihmisen kokemuksiin perustuvana se millainen merkitys opetus- ja harrastetiloilla sekä myös koulun pihalla on opiskelulle ja sen motivaatiolle.

Samalla puheessa avattiin käytännön esimerkein kirkonkylän opetustiloissa muutaman vuoden aikana tapahtunut valtava muutos. Narisevista keinuista on siis siirrytty nykyaikaan.

Koulukeskuksen modernit tilaratkaisut ja muunneltavuus ovat niittäneet mainetta niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Kalusteet ovat helposti siirreltäviä ja ergonomisia. Oppilas voi työskennellä istuen tai seisten, ja joustavat tuolit antavat periksi liikkeelle, mitä monet oppilaat tarvitsevat oppituntien aikana.

Energiaa säästävänä ratkaisuna valaistus on automaattinen. Myös ilmastointi säätyy sen mukaan, kuinka paljon ihmisiä on tilassa.

Tekniikkaan on panostettu siksikin, että se tuo säästöjä ajan mittaan.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola muistutti, että tärkeintä uudessa koulukeskuksessa on kuitenkin se, mitä korean ulkokuoren sisällä tapahtuu: koko alueen sydän rakentuu sen osaavasta ja innostuneesta henkilöstöstä.

Kommentoi