Terve henkilökohtainen talous parantaa myös henkistä hyvinvointia – Näin voit tehdä taloudestasi vakaamman

Tasapainoinen henkilökohtainen talous tuo monelle turvaa sekä hallinnantunnetta arkeen. Lisäksi se lisää vapaudentunnetta ja vähentää stressiä, vaikuttaen positiivisesti myös muihin elämän osa-alueisiin.

Mainos | Säästämisen ei tarvitse tarkoittaa kaikesta luopumista vaan voit sekä elää hetkessä, että säästää. Jos sinulla kuitenkin on rahaa vaativia unelmia, jotka haluat saavuttaa nopeasti, voi olla, että joudut hetkellisesti karsimaan kuluistasi arjessa. Näin saat tarvittavat rahat käyttöösi haluamaasi asiaan mahdollisimman lyhyellä aikajänteellä. Kuten kaiken uuden kanssa, myös säästäminen vaatii opettelua. Tässä neljä askelta, joiden avulla voit lähteä vakauttamaan omaa talouttasi:

1. Listaa tulot ja menot tarkkaan

Jotta voit aloittaa taloudellisen tilanteesi suunnitelmallisen parantamisen, tulee sinun ensin selvittää taloutesi tulot ja menot. Budjetin tekeminen voi kestää useamman kuukauden, jotta näet tarkkaan mihin sinulla kuluu rahaa. Kartoita realistisesti kaikki juoksevat kulusi vuokrasta ja puhelinlaskuista aina heräteostoksiin kuluviin pikkusummiin saakka. Kun olet selvittänyt paljonko tilillesi tulee rahaa kuukaudessa ja paljonko tarvitset kattamaan juoksevat kulusi, on budjettisi valmis. Tarkoituksena on päästä tilanteeseen, jossa kulusi ovat tuloja pienemmät, vaikka tarpeettomia kuluja karsimalla. Näin sinulla on mahdollisuus aloittaa säästäminen edes parilla eurolla kuukaudessa.

2. Puskuri pahan päivän varalle

Taloudellisen puskurin säästäminen on vakaan talouden peruspilari. Varautuminen yllättäviin kuluihin, kuten pesukoneen korjaamiseen tai jopa työttömyyteen, antaa sinulle mielenrauhaa arjessa. Puskuria varten kannattaa avata erillinen tili, jotta et vahingossa käytä puskuriasi kuukausittaisiin menoihin. Samalla saat paremman yleiskatsauksen taloudellisesta tilanteestasi. 

3. Aloita säästäminen ja sijoittaminen unelmia varten

Kun olet saanut suurimman osan puskuristasi kuntoon ja budjettisi pitää, voit aloittaa säästämisen sekä sijoittamisen. Säästäminen lomamatkaa tai suurempia juhlia varten onnistuu samalla tavalla kuin puskuriin säästäminen - voit laittaa tietyn summan kuukausittain erilliselle säästötilille. Sijoittaminen vaatii sinulta hieman opiskelua, jotta löydät riskinsietokykyysi sekä tavoitteisiisi sopivimman sijoitusvaihtoehdon. Tärkeintä säästämisessä ovat aloittaminen sekä pitkäjänteisyys. 

4. Laina luonnollisena osana omaa taloutta

Suurin osa ihmisistä ottaa lainaa jossain vaiheessa elämäänsä esimerkiksi suurempien hankintojen tueksi. Kun syy lainalle on selvillä ja laina on mitoitettu maksukykyysi, ei sen ottamiselle ole mitään esteitä. Jos kuukausittainen budjettisi tarvitsee hetkellistä piristystä voi esimerkiksi joustoluotto olla erinomainen vaihtoehto. Se haetaan pitkälle aikavälille, mutta nostat sitä pienemmissä osissa. Tarpeisiisi mitoitetun lainan ottaminen on osa hyvää taloudenhoitoa. 

Moneezy.com